Természetesen, mint minden ilyen lista, ez is teljességgel szubjektív és némiképp korlátolt is, hiszen Ausztria méretéből és lenyűgöző helyeinek számából adódóan a sor szinte a végtelenségig folytatható lenne. Ezúttal azonban, azon helyekből rangsoroltam, amiket mi, személy szerint a leginkább kedveltünk eddigi utazásaink során és a legjobb szívvel tudunk ajánlani másoknak is. -Túratippeket, mindenképp megnézendő látnivalókat egyébként, küldhettek bátran az oldal email címére is, szívesen fogadjuk őket.

Hallstatt - Az Unesco Világörökség része 1997 óta

Rengeteg fényképről, utazási cikkből köszön ránk ez a páratlan szépségű osztrák település és persze, nem véletlenül. A település a köréje magasodó hegyek ölelésében, a Hallstatti-tó partján fekszik. Festeni sem lehetne szebbet. A helyiek jól alkalmazkodtak a környezeti adottságokhoz, így például a fákat néhol felfuttaták a házak oldalára, a postás dolgát megkönnyítvén pedig, külön kis csomagküldő rendszereket alakítottak ki a magasabban fekvő házakhoz. A település egyébként, sokáig csak öszvérrel és vízi úton volt megközelíthető és bár ma már jól járható autóút vezet befelé, csak az ottlakók és a teherforgalom számára nyitják fel a sorompót. Ami mondjuk teljességgel érthető, hiszen évről-évre rengeteg turista özönlik a településre. 

Grüner See - A természetes ékszer 

A minden évszakban más-más oldalát mutató természeti csoda. Tavasszal, mikor elolvad a hó a hegyekben, a tó megtelik a kristálytiszta olvadékvízzel és smaragdzöld színű pompával hirdeti páratlan szépségét. A víz olyan tiszta, hogy lelátni az aljáig, mélysége az éves hó és csapadékmennyiségtől függ. Megesik, hogy a tó teljesen eltűnik, máskor viszont olyan helyeket is eláraszt, ahol előtte még száraz lábbal sétálhatott a látogató. A búvárok paradicsoma volt, egészen addig, még környezetvédelmi okokból meg nem tiltották ezt a fajta tevékenységet. A tó egyébként azóta vált ilyen népszerűvé, hogy egy természetfotós harmadik helyet ért el az itt készült képeivel a National Geographic egyik pályázatán. 

Medve - szurdok - A legnehezebb

A legnehezebb túra - ez állt abban a leírásban, amit azelőtt olvastam, hogy nekivágtunk volna a kalandnak. Nem igazán hittem nekik, gondoltam már megint túloznak, ahogy szoktak. Hát nem. Egyáltalán nem. A Medve-szurdok a legnehezebb, de egyben a  leglenyűgözőbb osztrák szurdok túra, amin eddig jártunk. Hidak, lépcsők, vízesések, óriási sziklák közé ékelődve. Strapabíró cipő és némi állóképesség kötelező. Mindazonáltal a látvány minden "küzdelmet" megér, izgalmas, örök életre szóló élménnyel gazdagodik, aki nekivág ennek a túrának.

Myrafalle - A vízesések birodalma

Jól járható, kellemes kis szurdokvölgy, vízeséssel, fahidakkal, lépcsőkkel és a lezúduló víz erejével. Rövid, ám igen megkapó túrában lesz részünk, ha ezt az úticélt választjuk. Minden generáció számára ideális, remek családi program a hétvégére. Nehéz lesz betelni a látvánnyal, szinte percenként szükségét érzi az ember, hogy gyönyörködjön kicsit a természeti csodákban. Szerencsére a lehetőség mindenkinek adott, hogy saját tempójában járhassa be a terepet, hiszen szintről-szintre találkozunk megállókkal, ahol megpihenhetünk, ha szeretnénk. A völgy már önmagában is remek kikapcsolódást nyújt, de ha úgy gondoljuk, akkor ez lehet csak a kezdet is. Számos túraútvonal indul innen, egész napos elfoglaltságot szolgáltatva a túrázóknak.  

Wachau -régió - A fenséges

Szőlőtermő vidékek, páratlan várak és romjaik, apátságok, templomok, szűk, hangulatos utcácskák, igazi élmény séta, amin mindvégig hűséges társként kísér minket a Duna. Így jellemezném a Wachau régiót, melyről egyébként nemrégiben hosszabb leírás is készült, amit itt érhettek el. A régióban található Európa legnagyobb bencés kolostora, a pazar építészeti csoda a Melki apátság, az Oroszlánszívű Richárdot fogva tartó Dürnsteini vár romjai, Aggstein vára, a Göttweigi apátság és mindezek mellett még kismillió másik építészeti remekmű és pazar helyszín otthona is. A kerékpározás szerelmeseinek szinte kötelező úticél, de a látnivalókban kiemelkedően bővelkedő régió egyébként, bárki számára jó szívvel ajánlható. 

Minden további fontos info megtalálható a hivatalos oldalakon: 

Magyar oldalak közül pedig, jó szívvel ajánlanám a kirandulastippek.hu oldalát. 

Ha tetszett, oszd meg a bejegyzést másokkal is. 

ÉS, hogy ne maradj le semmiről, kövesd a blog Facebook oldalát. 

Képekért pedig, gyere bátran Instagram oldalunkra.

Élmények, programok, rendezvények, túrák, csodahelyek

Határon innen és túl