Nemrégiben szembejött velem egy remek kis összeállítás Ausztira legszebb helyei címmel. És, ha egyszer már elém sodorta az élet, akkor utazással foglalkozó blogger létemre kötelességem volt, rögvest terepszemlére indulni a lenyűgöző ausztriai régióba, Wachau-ba. Várak, apátságok, csodás erdők, szépséges szőlőtermő vidékek a Duna mentén. Még a szokásosnál is több csodás látnivalóra bukkantunk közeli szomszédjainknál. 

Göttweigi apátság 

A Dunától pár kilométerre, egy hegy tetejére épült a már messziről is jól látható, monumentális Göttweig bencés apátsága. Altmann passaui püspök alapította a kolostort 1083-ban, mely eredetileg az Ágoston- rendieké volt, majd  1094-től lett a bencés rendé. A XVI. század folyamán különböző csapások során, csaknem elpusztult. Az épület mai alakját 1714-1749 között kapta.

Látogatás, fontosabb infok: https://www.stiftgoettweig.at

Dürnsteini vár

A festői táj fölé magasodó várrom Ausztria talán leghíresebb erődítménye. Hírnevét Oroszlánszívű Richárdnak köszönheti, aki hosszú hónapokon át élvezte (kényszerből) a vár vendégszeretetét. A vár maradványainak megközelítése már önmagában is egy kaland. Pláne, ha úgy csináljuk, ahogy mi és teljesen rossz irányból közelítünk. Teszem hozzá mondjuk, hogy a szurdok túra sem lett volna egy rossz ötlet, de végül azért megtaláltuk a helyes utat és felbaktattunk az óvárosból felfelé vezető rengeteg lépcsőből álló úton, ami a várhoz visz. Fent aztán olyan panorámában volt részünk, ami minden izzadtságcseppet megért. Gyönyörű dombok, erdők, szőlő ültetvények és persze a Duna látványa hamar elvarázsolja a lelkes vándort. 

A vár egész évben szabadon látogatható. 

Melki apátság 

Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja. A wachaui kultúrtáj egyik leglátványosabb nevezetessége, mely évről-évre több ezer látogatót vonz. Csodálatos természeti környezet, világhírű kolostori könyvtár, pompás díszítésű templom (életemben nem láttam még ilyen pompázatos émítményt), felbecsülhetetlen értékű egyházi kincsek, hatalmas angolpark.

Látogatás, fontosabb infok: http://www.stiftmelk.at

A Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakasza, Wachau egyébként rengeteg egyéb látnivalót is tartogat még, de egy nap alatt sajnos lehetetlen volt bejárni mindent. A kerékpározás szerelmeseinek külön ajánlott a régió, hisz ebben a csodálatos környezetben számos kerékpárút áll rendelkezésükre. Ottjártunkkor is rengetegen kerekeztek. A Duna mentén, szőlőtermő vidékeken, várakkal, kastélyokkal, apátságokkal szegélyezett utakon, igazán különleges élményekben lehet részünk. 

Wachau, folytatjuk... 

Ha tetszett e bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

Továbbiakért kövesd a blog Facebook oldalát. 

Élmények, programok, rendezvények, túrák, csodahelyek

Határon innen és túl